Preventieve zorg

Graag helpen wij u bij het gezond houden van uw huisdier, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten. De preventieve gezondheidszorg wordt steeds belangrijker in de diergeneeskunde. Het verkleint de kans op ziekten en door preventieve zorg neemt de gemiddelde levensduur van uw huisdier toe. Daarnaast biedt het voor ons de mogelijkheid om aandoeningen in een vroegtijdig stadium op te sporen zodat tijdig gestart kan worden met een behandeling. Dit zorgt er voor dat in de meeste gevallen de prognose gunstiger is.
Wij adviseren om minimaal één keer per jaar uw huisdier te laten controleren. De jaarlijkse gezondheidscontrole wordt vaak gecombineerd met de jaarlijkse vaccinatie. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole ondergaat uw huisdier een uitgebreid klinisch onderzoek en kunt u eventuele problemen met de dierenarts bespreken. Deze jaarlijkse controle is van groot belang. Soms vertoont een dier geen duidelijke ziekteverschijnselen, maar worden tijdens het klinisch onderzoek toch afwijkingen gevonden. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen.

Voor de ouder wordende dieren bieden wij zogenoemde seniorenconsulten aan. Dit adviseren wij bij honden ouder dan acht jaar en bij katten ouder dan tien jaar. Het seniorenconsult omvat een uitgebreid lichamelijk onderzoek gecombineerd met een urine- en bloedonderzoek. Op deze manier kunnen we eventuele nierproblemen, urinewegproblemen, suikerziekte, schildklierproblemen, leverproblemen etc. vroegtijdig opsporen.
Klachten aan de gewrichten en aan de wervelkolom komen ook regelmatig voor bij het ouder worden. U herkent dit aan de typische ‘opstartkreupelheid’ of als u hond bijvoorbeeld moeizamer in de auto springt. In veel gevallen is er sprake van artrose en/of spondylose. Tijdens het onderzoek kunnen we bepalen waardoor de problemen worden veroorzaakt en een behandeling inzetten met medicijnen en/of supplementen om het bewegen voor uw huisdier makkelijker te maken.